Rakastamme Tiktokia siinä missä muutkin. Mistä muualta löydät söpöjä pentuja, näppäriä Muoti-hackseja ja hämmästyttää kirjasuosituksia (että kaupan estolista ei ole koskaan näyttänyt paremmalta) kaikki yhdessä paikassa? Mutta aivan kuten paljon tietoa löydät internetistä, ei kaikki sovellus pitäisi ottaa nimellisarvoon-erityisesti ravitsemusvideot.

Viimeisen vuoden aikana Hyvinvointiyhteisö Tiktokissa on räjähtänyt käsiin. Terveys päivittäistavarakaupan oppaista proteiinijauheen neuvontaan ravinto-hashtagin alla ei ole pulaa sisällöstä (joka on kerännyt yli 3 miljardia katselukertaa).

Epäilemättä tämä runsaasti virtuaalista tietoa on etunsa. Yhdelle on helpompaa kuin koskaan löytää inspiraatiota ja motivaatiota syödä paremmin ja liikkua enemmän (ja iso kyllä siihen!). TikTok antaa myös lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuuden puhua suoraan teineille, jotka eivät muuten välttämättä pääsisi käsiksi monenlaisiin asiantuntijoihin.

Mutta sisällön luomisen helppous sovelluksessa mahdollistaa myös epäpätevien henkilöiden tehdä vääriä (ja joskus vaarallisia) väitteitä ravitsemuksesta. Esimerkki: kun vaikuttaja ilman lääketieteellistä taustaa (tiedät kuka olet) ehdottaa, että kuluttaa vain vihermehua viikon on avain optimaalinen hyvinvointi. (Juonipaljastus: ei ole.)

Tuollaiset harhaanjohtavat neuvot voivat johtaa epäterveisiin suhteisiin ruoan kanssa. ”Monet suositut sosiaalisen median tilit keskittyvät rajoittaviin ruokavalioihin ja aliarvioivat törkeästi nuorten tarvitseman ruoan määrän”, selittää Syömishäiriöterapian LA: n omistaja Lauren Muhlheim. ”Tämä kuva voi laukaista syömishäiriön.”

Alicia T., 13, kertoo TikTok-sivustolla ”mitä syön päivässä” – videoillaan usein tuntevansa itsensä vaivautuneeksi ja syylliseksi syömänsä ruoan määrästä. ”Tiedän, että on vaarallista leikata kaloreita, mutta kun näen muiden tyttöjen tekevän sitä, se saa minut miettimään, pitäisikö minunkin kokeilla sitä”, hän kertoo. Eikä Alicia todellakaan ole yksin. On miljoonia hänen kaltaisiaan tyttöjä, jotka ovat joutuneet tuon vaarallisen vertailukohdan uhriksi sosiaalisessa mediassa. Tapa voi kylvää tottumusta ajattelutapaasi-ja fyysiseen terveyteesi.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jokainen ruokakeskeinen TikTok olisi haitallinen, vaan pitää olla fiksu sen suhteen, mitä, no, kuluttaa.

Miten erotat feedissäsi faktan fiktiosta? Meillä on muutama ratkaisu, joilla varmistat, että saat vain parhaat neuvot.

Tarkista (ja tuplatarkista) valtakirjat

Ensimmäinen asia, joka sinun pitäisi tehdä, kun laskeudut ravitsemusvideolle? Kyseenalaista käyttäjän pätevyys. ”Tee aina tutkimuksesi ja selvitä, keneltä tieto tulee”, neuvoo kliininen ravitsemusterapeutti Steph Grasso, joka postailee Tiktokissa nimellä @stephgrassodietian. ”Vaikka videolla on paljon katselukertoja, se ei tarkoita, että se olisi lisensoidulta ammattilaiselta.”

Varmista, että saat tarkkoja neuvoja, Etsi kirjaimet kuten MD (lääkäri), Rd (rekisteröity ravitsemusterapeutin) tai LPN (lisensoitu käytännön sairaanhoitaja) vieressä käyttäjätunnuksen. Ei papereita? Pyyhkäise ohi.

Varo viraalivideoita

Etsit helppoa aamupalaa, jolla voit taistella aamuväsymystä vastaan ja törmäät niin sanottuun ”detox-smoothieen”, jolla on 1,2 miljoonaa tykkäystä. Uskomatonta, eikö?

Väärä. ”Monet viraalit Tiktokit lupaavat nopeita tuloksia tai maagisia ratkaisuja”, Grasso sanoo. ”Tämäntyyppisillä videoilla on taipumus saada tonneittain sitoutumista, sillä kukapa ei rakastaisi pikaratkaisua?”

Ongelma on, että niissä olevat tiedot eivät ole aina laillisia. Jotkut sisällöntekijät julkaisevat tekaistuja neuvoja, koska valitettavasti he tietävät, että ne saavat lisää katselukertoja ja tykkäyksiä. Ja niin ilmeiseltä kuin se kuulostaakin, on tärkeää ottaa huomioon, että TikToker, jota katselet, ei ehkä ole sinun parastasi sydämessäsi. Plus, heillä ei ole mitään keinoa tietää, mikä on paras ainutlaatuinen liikunta ja ravitsemus tarpeisiin.

Tämä ei tarkoita, että *kaikki* suositut ravinto-Tiktokit ovat huonoja (rakastamme Vege-forward-muunnelmaa paistetusta fetapastasta). Varmista vain, että arvioit virusvideot kriittisellä silmällä. Entä jos aiot muuttaa syömistäsi? Keskustele tuttujesi kanssa ja luota ensin IRL: ään (kuten vanhempiisi tai lääkäriisi). Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on.

Harrasta kehopositiivisia tilejä

Epäilemättä, TikTok algoritmi vain saa sinut ajoittain (kuten miten se tietää, että voit katsella kaappiorganisaation fanivideoita melko paljon loputtomasti), mutta on kaukana tukikohdasta muissa (miten tykkäsi yksi viesti hummus toast muuttaa koko rehusi lehtikaalisalaatin keittokirjaksi?). Ja jos olet mukana mitään ravitsemussisältöä viime aikoina, se on v. mahdollista, että kotisivusi on siirtynyt hyväksi terveys hakata ja kunto vaikuttajia.

”TikTok-algoritmi vahvistaa väärää käsitystä siitä, että hoikemmat vartalot ovat parempia erityisesti hyvinvointisisällöistä kiinnostuneille”, toteaa tohtori Muhlheim. ”Mutta ei ole parasta vartalotyyppiä. Vartaloita on kaiken muotoisia ja kokoisia—ja eri vartaloilla on erilaiset ravitsemukselliset tarpeet.”

Helppo tapa korjata FYP? Ala tykätä ja kommentoida kehopositiivista sisältöä. ”Itserakkauden videoihin tutustuminen muutti FYP – ja perspektiiviäni”, jakaa Caitlyn S., 16. ”Aloin nähdä kaikkien eri vartalotyyppien ilmestyvän rehuuni. Tunnen itseni paljon enemmän mukaan otetuksi ja arvostetuksi sosiaalisessa mediassa.”

Lisäämällä uutta sisältöä tavalliseen sekoitukseesi (mukaan lukien todellisten ravitsemusterapeuttien ravitsemusohjeet) algoritmi alkaa tunnistaa, että et vibe myrkyllisillä tai väärennetyillä ruokaväitteillä. Rehusi (ja mielesi) kiittää sinua.

Puhu ammattilaiselle, jos sinulla on suuria Q: ta

TikTok voi olla hyvä paikka kerätä tietoa yleisestä ravitsemuksesta, mutta se ei ole lopullinen terveysneuvonnan keskus (puhumattakaan siitä, että on vaikea sovittaa kaikki tarvittavat tiedot nopeasti leikkeen). ”Ravitsemusta ei kannata lähestyä yhden koon näkökulmasta”, Grasso sanoo.

Ajattele sitä: päivittäinen ruokavalio tarpeet ovat todennäköisesti hyvin erilaisia kuin äitisi, isosiskosi, ja Jep, jopa Bestis. siksi se on parasta puhua suoraan asiantuntijan kanssa, kun sinulla on vakavia kysymyksiä, kuten kuinka monta kaloria kuluttaa päivässä tai miten lisätä enemmän ravintoaine-tiheä aterioita valikkoon. Lääkäri tai ravitsemusterapeutti voi arvioida kaikki henkilökohtaiset tekijät pelissä ja auttaa luomaan suunnitelman, joka on räätälöity erityisesti sinulle.

Muista: tasapaino on avain

Vaihtelu on erittäin tärkeää – sekä mitä syöt *että * mitä katsot. Toki ravinto Tiktoksin loputon buffet on kiehtova, mutta älä unohda sitä muuta mahtavaa sisältöä, joka on tarjolla (Jep, ne söpöt pentuvideot).

Vaikka se on OK ajoittain kuulla sovelluksen after-school snack inspo tai fresh workout combos, pitää harjoittaa muita videoita, liian. Ei vain se pitää rehun tuore ja hauskaa, mutta se pitää kehon ja mielen onnellinen ja terve. Eikö se ole tarkoituskin?