Tänään julkaistussa tutkimuksessa löydetty oksitosiinin toiminto voi olla ratkaisu ihmisen sydämen uusiutumisen edistämiseen sydänkohtauksen jälkeen.

Oksitosiini on neurohormoni, jolla on monia toimintoja. Vaikka yleisimmin tunnettu tuottaa miellyttäviä tunteita ja edistää sosiaalisia sidoksia, oksitosiini toimii myös sääntelyn siemensyöksy, siittiöiden kuljetus, ja testosteronin tuotantoa miehillä, ja sääntelyn imetyksen ja kohdun supistukset naisilla.

Vaikka sen tehtävät ovat monet, Michiganin valtionyliopiston tutkijoiden vertaisarvioidussa Frontiers in cell and Developmental Biology-lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa toisen tarkoituksen, joka oksitosiinilla on seeprakalan ja ihmisen soluviljelmissä. Tulokset osoittavat, että oksitosiini stimuloi kantasoluja, jotka ovat peräisin ulompi kerros sydämen, epikardium, siirtyä sydämen Keskimmäinen Kerros, sydänlihaksen, ja sieltä kehittyä kardiomyosyyttejä, jotka ovat lihassoluja, jotka tuottavat sydämen supistuksia.

”Tässä osoitamme, että oksitosiini, neuropeptidi, joka tunnetaan myös rakkaushormonina, pystyy aktivoimaan sydämen korjausmekanismeja seeprakalojen ja ihmissoluviljelmien loukkaantuneissa sydämissä, mikä avaa oven mahdollisille uusille hoitomuodoille sydämen uudistamiseksi ihmisissä”, sanoo Michiganin valtionyliopiston biolääketieteen laitoksen apulaisprofessori ja johtava tutkija Tri Aitor Aguirre.